Pasta alla Puttanesca

Pasta alla Puttanesca

Pasta alla Puttanesca is het gerecht dat bewijst dat eenvoud en smaak hand in hand gaan. Deze klassieker uit de Zuid-Italiaanse keuken staat bekend om zijn krachtige combinatie van hartige ingrediënten zoals knoflook, ansjovis, olijven, kappertjes en rijpe tomaten. Met een vleugje pittigheid en een heerlijk zilt karakter neemt dit gerecht je mee naar de zonnige kusten van Napels, waar het ooit werd bedacht als een snelle, smaakvolle maaltijd.

Het beste van alles? Pasta alla Puttanesca is in een mum van tijd op tafel. Perfect voor een doordeweekse avond wanneer je iets bijzonders wilt serveren zonder uren in de keuken te staan. Zet de pasta op, maak de saus, en binnen een paar happen waan je je in een knus Italiaans trattoria. Buon appetito!

Pasta alla Puttanesca

Pasta alla Puttanesca

Course: HoofdgerechtCuisine: ItalianDifficulty: Easy
Servings

2

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

15

minutes

Ingrediënten

  • 160 gram pasta naar keuze. Ik gebruik linguine

  • 400 gram gepelde tomaten

  • 2 eetlepels kappertjes, goed gewassen

  • 6 ansjovisfilets

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 chilipepers (vers of gedroogd)

  • 3 eetlepels Kalamata-olijven, ontpit

  • Peterselie, naar smaak

  • Extra vierge olijfolie (EVOO)

  • Zout en peper, naar smaak

Bereidingswijze

  • Begin met het voorbereiden van de ingrediënten. Snijd de chilipepers in kleine stukjes en plet de gepelde tomaten voorzichtig met een stamper, zodat ze hun sappen beginnen los te laten. Roer er een beetje verse, fijngehakte peterselie door voor een vleugje frisheid.
  • Pak een grote pan en giet er vier eetlepels extra vierge olijfolie in. Zet het vuur laag, want je wilt de smaken langzaam laten ontwikkelen. Voeg de ansjovisfilets en de gekneusde knoflook toe, samen met een klein scheutje water. Terwijl alles zachtjes pruttelt, zie je de ansjovis langzaam smelten en opgaan in de geurige olie.
  • Doe de stukjes chilipeper erbij en laat het geheel rustig verder garen. Terwijl de pittige aroma’s zich verspreiden, kneus je de Kalamata-olijven met je handen. Voeg deze samen met de kappertjes toe aan de pan. Een scheutje water zorgt ervoor dat alles mooi samenkomt. Roer voorzichtig, zodat de smaken elkaar leren kennen.
  • Nu is het tijd voor de tomaten. Voeg de geplette tomaten toe aan de pan en roer alles goed door. De saus begint nu echt tot leven te komen. Breng het op smaak met een beetje zout, wat peper en nog een snufje peterselie. Gebruik opnieuw de stamper om de tomaten en olijven verder te pletten, zodat hun sappen zich volledig mengen met de saus.
  • Ondertussen kook je de pasta. Breng een grote pan water aan de kook, voeg een flinke eetlepel zeezout toe en laat de pasta volgens de instructies op de verpakking garen. Vergeet niet om een beetje van het kookwater apart te houden voordat je de pasta afgiet.
  • Als de pasta bijna klaar is, voeg je twee eetlepels van het pastawater toe aan de saus. Dit zorgt ervoor dat de saus mooi bindt. Doe de pasta in de pan met de saus en schep alles goed om, zodat de pasta de smaken volledig opneemt. Voeg indien nodig nog een beetje extra pastawater toe om de perfecte smeuïgheid te bereiken.
  • Serveer de pasta warm op een bord. Schep er royaal van de saus overheen, samen met alle heerlijke stukjes olijven, kappertjes en tomaten. Werk af met een beetje verse peterselie als garnering. En dan… genieten maar!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *