Stel je voor: een gezellig Italiaans huishouden, de geur van langzaam sudderende saus vult de keuken. Ragù alla Bolognese, een van de meest iconische gerechten uit de Italiaanse keuken, is veel meer dan een pastasaus. Het is een symbool van traditie, geduld en vakmanschap. Oorspronkelijk afkomstig uit Bologna, de culinaire hoofdstad van Italië, is deze rijke en hartige saus een ode aan eenvoud en kwaliteit.
Met liefde gesmoorde ingrediënten, van sappig gehakt en geurige kruiden tot de subtiele diepte van wijn en tomaat, vormen samen een harmonie die perfect past bij een bord verse tagliatelle of een dampende lasagne. In deze intro leer je niet alleen hoe je de perfecte Bolognese maakt, maar ook hoe je een stukje Italië in je eigen keuken tot leven brengt. Buon appetito!
Sommige mensen zullen zeggen dat dit niet de echte authentieke Ragù alla Bolognese is. Dat klopt wellicht, omdat er in alle regio’s verschillende varianten zijn. Je zal bijvoorbeeld pancetta bij het gehakt kunnen toevoegen. Daarnaast hoeft het ook zeker geen rundergehakt te zijn, maar kun je varkensgehakt en/of kalfsgehakt gebruiken.
2
servings10
minutes4
hoursIngrediënten
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 wortel
300 gram rundergehakt
450 ml tomatenpassata
Extra vierge olijfolie
1 glas witte of rode wijn
1 glas water
Verse basilicum
Peper en zout, naar smaak
Gedroogde oregano (optioneel)
Bereidingswijze
- Stap 1: De basis – soffritto
- Snijd de wortel, ui en bleekselderij grof.
- Doe alle gesneden ingrediënten in een kom en meng goed met behulp van een staafmixer of blender tot een grove pasta. Je kan er uiteraard voor kiezen om de groente in blokjes te snijden en niet te blenden.
- Stap 2: Starten met koken
- Zet een middelgrote tot grote pan op het fornuis op laag tot middelhoog vuur.
- Voeg 4 eetlepels extra vierge olijfolie toe als de pan begint op te warmen.
- Zodra de olie warm is, voeg je het soffritto toe en meng je dit goed door de olie met een houten lepel.
- Laat het soffritto ongeveer 10 minuten sudderen.
- Stap 3: Vlees toevoegen
- Voeg het gehakt toe aan het soffritto. Gebruik een houten lepel om eventuele klontjes vlees te breken terwijl het gaart.
- Strooi royaal zout en eventueel gedroogde oregano (of een ander kruid naar keuze) over het mengsel.
- Schenk een glas witte wijn erbij en laat dit ongeveer 10 minuten sudderen. Roer af en toe zodat het mengsel begint te borrelen terwijl de wijn verdampt.
- Stap 4: Tomatensaus toevoegen
- Voeg een fles passata of tomatensaus toe met de basilicum en breng op smaak met een snufje peper. Roer alles goed door.
- Voeg een glas water toe aan de saus, roer opnieuw door en zet de deksel op de pan. Laat de saus 30 minuten sudderen.
- Roer de saus om de 10 minuten goed door zodat het vlees gelijkmatig gaart en niet aan de pan blijft plakken.
- Stap 5: De saus afronden
- Na 30 minuten, haal je de deksel van de pan en roer je de saus goed door.
- Als er nog dikke stukken vlees in de saus zitten, breek deze dan verder met de houten lepel. Laat de saus nog eens 30 minuten sudderen zonder deksel, en blijf elke 10 minuten roeren.
- Stap 6: Pasta koken
- Breng in een tweede pan voldoende water aan de kook en voeg een eetlepel grof zout toe. Laat het zout oplossen.
- Voeg je favoriete pasta toe aan het kokende water en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meestal gebruik je voor een Ragù alle Bolognese tagliatelle of pappardelle. In dit voorbeeld heb ik casarecce gekozen.
- Stap 7: Pasta mengen met de saus
- Zet een grote koekenpan op laag vuur en voeg een royale lepel (of twee) van de Bolognesesaus toe om de bodem te bedekken.
- Giet de gekookte pasta af en voeg deze toe aan de pan, samen met 2 lepels pastawater.
- Meng de pasta door de saus tot deze volledig bedekt is, voeg dan nog een royale hoeveelheid saus toe en meng opnieuw.
- Stap 8: Serveer en geniet!
- Strooi er geraspte of geschaafde Parmezaanse kaas over naar voorkeur.
Geef een reactie